Maja Olsson, May 24 2022

Fotbollstänkaren Henrik Rydström

Allsvenskans bäste tränare 2021 har hyllats av hela Fotbollssverige för den riktningsförändring och de resultat som han har åstadkommit med Kalmar FF sedan återkomsten förra året. Själv blir fotbollstänkaren och filosofen Henrik Rydström aldrig nöjd. Dagar och nätter hämtar han inspiration och kunskap från världens alla hörn.

En grubblande man försjunken i djupa tankar. Beskrivningen avser egentligen den franske skulptören Auguste Rodins mästerverk ”Tänkaren”, som sedan avtäckandet i Paris 1904 har fått flera kopior över hela världen, men orden kan också användas för att beskriva Henrik Rydströms frånvaro från omvärlden dagarna innan en match.

– Innan jag har löst gåtan, i detta fall vilken press vi ska använda i nästa match, upplevs jag som frånvarande. Även om det inte går att forcera fram en lösning vrider och vänder jag på detaljer i huvudet och så plötsligt efter två dagar faller allt på plats. Det tar tid och emotionell kraft, men det är det värt i slutändan, säger Henrik Rydström.

Mycket av grubblandet sker på kvällarna. På dagarna är han pappa, make och Allsvenskans bästa fotbollstränare, men sent på kvällarna sjunker han ner i tankar framför de digitala verktygen Wyscout och InStat på jakt efter en liten detalj som kan vara avgörande i omgång 27.

– Det låter kanske nördigt och tråkigt, men det är det verkligen inte. Här kan jag hitta detaljer från världens alla hörn. Det finns ett väldigt bra japanskt lag där jag tittar på presspel och hur de bygger upp målchanser. Sen går jag vidare till Brighton och tittar på hur de löste en svår uppgift, till exempel spel mot en trebackslinje.

– Dels är det skitkul att analysera och dels vill jag kunna hjälpa mina spelare på ett bättre sätt. Ju fler situationer som jag har tänkbara lösningar på desto större chans är det att vi kan vinna matcher där vi ställs inför olika utmaningar.

Alla tränarkarriärer börjar någonstans och för Henrik började den nästan direkt efter spelar- karriären. Fotbollsspelaren Henrik Rydström var visserligen en reflekterande spelare som ville få gruppen och lagets alla delar att fungera, men han var mer besatt av att fortsätta vara fotbollsspelare i Kalmar FF vid 37 års ålder än att ha djupa taktiska diskussioner med Nanne Bergstrand om press och offensiv struktur.

– Hela min identitet, självbild och självkänsla var kopplat till att vara fotbollsspelare i Kalmar FF att jag inte kunde se mig själv i en annan roll inom fotbollen. Jag grät när jag inte fick förlängt, det var jävligt tufft, men som tur är såg dåvarande klubbchefen Svante Samuelsson något som jag inte såg, och tyckte att jag skulle bli U17-tränare.

– Jämför man med Theodor Olsson som 23 år gammal plockades in som assisterande tränare i IK Sirius så har jag ju förlorat flera utvecklingsår som tränare, men å andra sidan hade jag inte velat sluta spela tidigare än vad jag gjorde. Hade jag slutat för tidigt hade jag kanske inte heller varit lika vetgirig som jag nu är som tränare.

Henrik pekar framförallt ut åren 2014 till 2018 som år då han utnyttjade varje sekund för att förkovra sig i fotbollens olika teorier och element, och anser att han lärde sig mer om fotboll under dessa år än vad han gjorde under hela sin spelarkarriär. Utan att kritisera de tränare som han spelade under och som han än idag högaktar kon- staterar han att han aldrig fick någon konstruktiv feedback på vad just han gjorde bra eller dåligt under matcherna.

– Vi tittade aldrig på några klipp eller gick igenom situationer som hade uppstått under matcherna. Träningarna var aldrig inriktade på specifika detaljer utan mer generella aspekter där de offensiva spelarna förväntades lösa mycket själva.

– Det är inte bara fotbollen som har utvecklats utan det är en generationsfråga. Människor som är födda på 1940- och 50-talet släppte bara ut sina barn och bad dem komma hem när det blev mörkt. Idag ska vi föräldrar vara närvarande hela tiden.

– Spelartruppen är som mina barn som jag inte vill släppa taget om. Nästa gene- rations tränare kommer säkert tänka annorlunda, präglade av sin tid.

Samtidigt skiljer sig dagens generation fotbollsspelare från den generation som Henrik själv tillhörde. Han upplever att dagens spelare felaktigt har utmålats för att inte vara lika taktiskt drivna och kunniga som tidigare generationer fotbollsspelare, när det i själva verket är tvärtom.

– Tack vare fotbollsspel som Football Mana- ger och analyser i tv och sociala medier har da- gens spelare större insyn i taktik och formationer.

När jag säger till spelarna att vi ska växla till 3-5- 2 eller 3-4-3 är det inga konstigheter för dem att acceptera och förstå det.

– När jag spelade i KFF blev vi osäkra så fort Nanne började prata om att gå över till 4-5-1.

Allt har inte blivit bättre. Under våren har Henrik vid flertal tillfällen efterlyst mer snack, det vill säga kommunikation, mellan spelarna ute på plan, vilket var självklart och naturligt under hans tid som spelare i Kalmar FF.

– Det där är jätteintressant. För mig var kommunikation en viktig del av mitt spelsätt, och vi var flera som kommunicerade på plan. Jag tog själv inspiration från Dennis Nilsson. Idag är det bara Douglas som kommunicerar hela tiden, och han är skolad i den brittiska fotbollen.

– Vi måste gå ner i akademin och lära unga spelare att kommunicera. Det handlar inte om nå- got avancerat. Det ord jag använde mest var ”dit” för att markera att vi skulle kliva dit.

Just kommunikation, tillsammans med pedagogik och förmåga att sälja in sina idéer, är enligt Henrik även några av de viktigaste egenskaperna för en fotbollstränare. Han berättar att det finns många skickliga tränare ute i världen som har bra idéer, men som inte kan förmedla eller sälja in dem så att spelartruppen spelar på det sätt som tränarna vill.

– Dessa delar är så viktiga för att lyckas att du som huvudtränare till och med kan komma undan med bristande taktiska kunskaper, och ta hjälp på det området av dina assisterande tränare. 

När den svenska tränarutbildningen förespråkar korta genomgångar inför match för att spelarna inte ska få för mycket information har Henrik valt en annan väg och istället arbetat för att förbättra spelarnas koncentrationsförmåga och stänga ute oviktiga detaljer.

– Efter en match kan vi visa mellan 40 och 50 slides, vilket är alldeles för mycket enligt träna- rutbildningen medan jag tror att spelarna tar till sig en eller två saker mer.

– I halvtid låter jag spelarna prata av sig i några minuter innan jag lyfter fram tre saker som kan förbättras. Oavsett vad det handlar om ska känslan alltid vara ”fan vad gött nu kör vi”. Ibland kan det också vara individuell information till vissa spelare.

Utan att veta vad tränaren önskar med sin matchplan och hur bra spelarna egentligen utför tränarens idéer så är fotbollsvärlden en bransch där många, både supportrar och tv-experter, har åsikter om det mesta. Även om åsikterna bygger på felaktiga slutsatser kan de få fäste och påverka supportrar, sponsorer, styrelse och spelare.

– Det går inte säga att man inte bryr sig om vad folk tycker för förr eller senare sipprar det ändå fram. Jag får ofta mail med åsikter och jag försöker svara så gott jag kan.

– Det första jag gjorde i januari var att läsa ett mail från ett pensionärspar som redan i december längtade till att vi skulle börja spela igen. Vi får inte glömma bort att vi påverkar människors liv och att det är viktigt att bemöta deras engagemang.

Även om Kalmar FF, inför en match, har scoutat motståndarna väl, har tränat så bra de kan på det sätt som de vill spela, är i bra fysisk form, och tränarstaben tar ut rätt spelare så kan det bli en första halvlek som mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi där ingenting stämmer.

– Det är ett bra exempel där flera faktorer – uppskruvade motståndare, dåligt underlag och grym publik - adderas till något större där vi inte får utrymme för vår taktik utan det i första hand handlar om att överleva.

– Till skillnad från tennis så är du väldigt fysiskt nära din motståndare i fotboll, vilket ibland påverkar spelarna på ett sätt som inte går att förbereda. Vi försöker kontrollera så mycket vi kan av det vi kan kontrollera.

Grundidén i Henrik Rydströms fotbollsfilosofi är att skapa en struktur, både defensivt och offensivt, där spelarna ska ta så få svåra beslut och utföra så få svåra situationer som möjligt. Enligt Henrik innebär inte det att kreativitet och improvisation är förbjudet eller försvinner ur spelet.

– Rent generellt behöver du en sammanhängande struktur för att kunna vara kreativ. Tittar du på hur beslutsfattande fungerar så måste du lägga mycket energi på att ta ett beslut, vilket innebär att du inte har så mycket energi kvar till att vara kreativ. När jag spelade fanns ingen offensiv struktur, men nu anser jag att den är viktigare än den defensiva.

– Säg att vi skapar olika sätt att anfalla mot lag som ligger lågt. I början kommer det se stelt och styrt ut, men när spelarna efter ett tag tar beslut utifrån vårt sätt att spela och vad motståndarna gör kommer anfallen vara mer effektiva.

Rydström om Ryström 

Vad hade spelaren Henrik Rydström ansett om tränaren Henrik Rydström? Hade du accepterat en sådan tränare?

– Det är inte säkert att jag hade accepterat mig själv som tränare. Vissa saker i mitt ledar- skap, som min feedback, hade spelaren Henrik Rydström tyckt om. Men just det här med att jag som tränare gillar att exponera spelare vid trä- ningar så att de misslyckas - vi måste göra så för att spelarna ska utvecklas - hade inte tagits emot väl hos spelaren Henrik Rydström som var väldigt mån om att inte göra fel.

– Där hade jag som spelare känt en irritation mot den där tränaren som kräver så mycket. I alla fall när jag var runt 32 år och bara ville köra på i mitt sätt. Jag har haft sådana situationer med äldre spelare som inte vill krångla till det utan bara vill förbereda sig för nästa match.

– Hade jag varit runt 30 år hade jag förmodligen rykt ihop med tränaren Henrik Rydström, men hade jag varit runt 20 år hade jag förmodligen anpassat mig och utvecklats till en bättre spelare. Jag är jättenöjd med de tränare jag haft, och att jag nu gör något helt annat är ganska naturligt. Mina spelare kommer säkert göra helt andra saker än vad jag gör.

Vad hade tränaren Henrik Rydström ansett om spelaren Henrik Rydström? Hade du fått spelaren att våga misslyckas?

– Som tränare hade jag identifierat att den där Rydström behöver jag ha på min sida i spelartruppen, och då får man på köpet en lojal jäkel som slåss för laget. Man behöver ett par sådana spelare i en trupp som ser till att tränarens direktiv följs. Jag hade uppskattat att han inte gav upp en enda boll och även upptäckt att hans kortpassningsspel är underskattat.

– Trots det har han ett par begränsningar som inte Carl och Romario har, vilket hade slutat med att Rydström hade blivit en backup som kommer in sista 15 minuterna för att dammsuga andra bollar och mana på. För att undvika problem med den där Rydström hade jag varit tydlig från början, take it och leave it.

Text: Malin Wolin

Foto: Mårten Ekblad

Written by

Maja Olsson

Previous Målvakter - ett speciellt släkte