FILIP

KRANFÖRARE

BERÄTTA OM DITT JOBB
– Ja. Haha. Jag har flyttat saker från punkt a till punkt b från en höjd på runt 45 meter på Universitetskajen i ungefär 1.5 år. Kranen ser stor ut, men den är ganska låg faktiskt. Den högsta jag kört var 90 meter och användes vid en byggnation i anslutning till Mall of Scandinavia.

HUR SER EN ARBETSDAG UT FÖR DIG?
– Vi inleder alltid med ett morgonmöte där vi går igenom vad som ska hända under dagen. Efter morgonmötet går jag till kranen, det finns en hiss som går upp, men den får man inte åka om det blåser för mycket. Är det så klättrar jag. Första gången jag skulle göra det var hemsk. Den kranen var 80 meter. Då var jag inte kaxig, även om det är ganska skyddat inne i kranmasten. På vägen upp i kranen kollar jag så att allt ser rätt ut med säkerhetsanordningar och sådant. Väl uppe i hytten går jag igenom min säkerhetsrutin, det innebär bland annat att jag kontrollerar att lyftvajern ser bra ut, jag kollar oljenivåer och reglage. Efter det väntar jag på första lyftet.

HUR MÅNGA LYFT GÖR DU PÅ EN DAG?
– Det varierar. En gång hade jag två lyft på en hel vecka. Men det är ju väldigt ovanligt. På bygget här har det varit vinden som ställt till det om det inte blivit lyft. Kranarmen tar ju upp väldigt mycket vind, det påverkar naturligtvis förmågan att hålla stilla lasten.

TÄNKER DU ALDRIG ATT DU SKA VÄLTA?
– Näää.

DU HAR ETT ANSVARSFULLT JOBB, HUR UPPLEVER DU DET?
–Gör jag fel innebär det livsfara, jag kan också bli åtalad samtidigt som arbetet på en byggarbetsplats innebär mycket tidspress. Men det är viktigt att våga säga nej till fortsatt arbete om omständigheterna  något händer, även om pressen är stor. Det viktigt att tänka sig för hela tiden.  

GÅR MAN NER OCH ÄTER?
– Ja det gör man. Men kör man kran där man går på ackord, så kan det hända att man har med sig matlådan eller macka upp i hytten.
I riktigt höga kranar kan det finnas ett pentry, men det är ovanligt.

GÅR MAN NER OCH GÅR PÅ TOA?
– Ja det gör man absolut.

HUR STORT ÄR DET I HYTTEN?
– Kanske 2x3 meter ungefär. Där finns en förarfåtölj och plats för två personer att stå vid sidan.

LYSSNAR DU PÅ MUSIK OCH SÅNT?
– Inte ofta. Jag vill vara fokuserad på det jag gör. Ibland pratar jag i telefon.

BLIR DET INTE ENSAMT?
– Kanske lite. Det är kul att umgås med folk. Jag gillar att prata, men annars kommunicerar vi mycket med radio. Ibland är det riktigt roliga människor i andra änden, då är det kul!

GUNGAR DET NÄR DET BLÅSER?
– Inte i den här kranen. Den kan lyfta tungt och är låg, så det märks inte alls några rörelser av vinden. Men om det blåser mycket så kan det låta en del. Men om jag lyfter tungt och sedan firar loss, kan det hända att kranen slår tillbaka lite och gungar. Det kan kännas lite i magen.

HAR DU NÅGON BYGGDRÖM?
– Ja det var snack om att vi skulle vara med och bygga Tellus Tower i Stockholm, det hade varit roligt att få vara med som kranförare där.

VAD HAR DU I MATLÅDAN?
– Jag försöker äta sunt. Sallad och kyckling och liknande.

I

I dagarna har tornkranen på Universitetskajen
monterats ned. Under 1.5 år har kranförare Filip Juhlin varit
på hög höjd över bygget, för att vara behjälplig med lyft.
Här berättar han om sitt arbete på byggplatsen.

I

I

NAMN: FILIP JUHLIN

BOR: PÅ ÖLAND, I TVETA.

ÅLDER: 30 ÅR.

FAMILJ: SAMBO OCH EN DOTTER.

UPPGIFT PÅ UNIVERSITETSKAJEN: TORNKRANFÖRARE.

ALARMSTREET
Ulrika Melin-Wahlin
Projektledare, copy, strateg
0761-74 33 53
ulrika@alarmstreet.se

KONTAKT

LARMGATAN 1, 353 32 KALMAR. 0480-560 80.
INGÅNG: SÖDRA LÅNGGATAN 2, 3TR

DECEMBERMÖRKER

I

LNU i kvällsskrud. Ett nytt lärosäte växer fram.
Här ser vi labbet och huset VITA
som ingår i den Östra delen av bygget.

Linda Camara är arkitekt och operativ chef på Tengbom.
Hon är dessutom ansvarig arkitekt för Linnéuniversitetets östra del.
Så här säger hon om nya Linnéuniversitetet.

I

LINDA CAMARA

LINNÉUNIVERSITETET
VÄXER FRAM

I

Sakta men säkert tar det nya Linnéuniversitetet  form.
Just nu monteras en extraordinär trappa och många dörrar och glaspartier.
Häng med oss in!

Från huvudentrén i hus Vita följer ett huvudstråk. Stråket har varierad bredd och får dagsljus uppifrån. I stråket leder trappor till plan 2. Huvudstråket kantas på båda sidor av fasader, på ena sidan är väggen av tegel, likt utvändig fasad, på andra sidan finns akustikpanel av trä. Huvudstråkets förläggning medger en naturlig och direkt anslutning till hus Culmen.  Byggnadens namn, Vita – betyder liv, livet som utforskas och beforskas. Livet som värnas, hållbarhet och ett grönt universitet.

FoTo: MÅRTEN EKBLAD

Hem

Kontakt


Alarmstreet

DET NYA ‍‍LINNÉUNIVERSITETET
KOMMER ATT TA VÄRLDEN TILL KALMAR

ARBETET FORTSÄTTER
MEDAN VI SAKTA GLIDER ÖVER I SOMMAR

SLIDESHOW

HUR HAMNADE DU PÅ LINNÉUNIVERSITETET?
– Jag arbetade med forskning kring hälsa i Boston och kom hit för att göra efterforskningar kring sjösjuka i ett projekt tillsammans med Sjöfartshögskolan. Projektet blev aldrig av, men jag blev kär på de två dagar jag var här och ett år senare bestämde jag mig för att flytta hit.  2014 började jag arbeta som forskningsassistent på Institutionen för biologi och miljö. Min forskningsgrupp leds av Cathrine Legrand. Vårt största projekt är Algoland. Ett omfattande projekt som kombinerar marinekologisk forskning med kompetens från industrin för att nå innovativa, hållbara lösningar som minskar utsläpp av koldioxid och närsalter– samtidigt som värdefulla produkter, i form av djurfoder och biobränslen produceras.

OCH NU SKA INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖ SNART FLYTTA!
– Ja!  Nu ska vi snart flytta in i våra nya lokaler på Univer-sitetskajen. Det ska bli fantastiskt och coolt. Jag kommer att  arbeta i ett kontor som vetter mot den gröna innegården. När jag såg legomodellen för första gången, förstod jag hur stort det här

kommer att bli. Det här kommer att förändra Kalmar. Människor från hela världen, med stor kunskap, kommer att samlas här. Mitt i all historia. Tänk bara det! Det här kommer att innebär fler affärer, fler restauranger, kulturellt nytänkande. Jag tror, att runt år 2020, kommer alla att vilja vara här.

VAD TÄNKER DU KRING DET SAMLADE UNIVERSITETET?
– Här kommer att byggas en liten stad mitt i staden, där det finns möjlighet att träffas. Där kommer teknologi, kultur och människor att mötas.

VAD TROR DU OM KALMAR 2028?
–När jag kom hit första gången 2009, var Kalmar en helt annan stad. Linnéuniversitetet var fortfarande Högskolan, Hansa city fanns inte, inte Ironman, inte all turism. Kalmar har på den här tiden blivit en plats man verkligen vill åka till. Så vad ska hända om ytterligare tio år… ja jag tror att relationen mellan universitetet och stan kommer att förändra allt. Det kommer att föra hit konserter, event, stora konferenser. Jag tror att det nya universitetet kommer att ta världen till Kalmar.

NAMN: CAROLINE LITTLEFIELD KARLSSON

ÅLDER: 33 ÅR.

FRÅN: BOSTON, USA.

YRKE: foRsKNiNgsAssisTENT

FoTo: JOACHIM GRUSELL

FoTo: JOACHIM GRUSELL

Inflyttning närmar sig för Vita, Radix och Magna.
Fotograf Joachim Grusell fångade några stunder i maj.

I

Emma Andersson arbetar för Kalmar kommun med den yttre miljön
kring Linnéuniversitetet på Kajen. Här berättar hon om sitt arbete.

I

EMMA ANDERSSON

Linnéuniversitet och Kajensommaren ur fågelperspektiv.

I

SOMMAR 2018

LÄS
KAJEN
HÄR:

LÄS KAJEN HÄR:

NO1 2017

NO2 2018

Intervju med Johan Leitet

I

HÖSTEN 2018

Den 10:e december invigdes Pedalstråket – den väg som ska göra det enklare för alla att ta sig till och från universitetskajen. Till tonerna av plingande ringklockor och Bicycle Beats saxofoner gick en cykelparad från Larmtorget, via Skeppsbrogatan och slutligen in på Pedalstråket.

I

PEDALSTRÅKET

Först i paraden syntes Linnéuniversitetets huvudprojektledare Christel Olsson som trampade en gul trehjuling. Tillsammans med kommundirektör Anette Andersson invigde hon sedan det nya cykelstråket genom att symboliskt låsa upp två cykellås.

–När vårterminen drar igång 2019 har 70% av alla flyttat in i de nya lokalerna. Därför är det viktigt att vi har en hållbar och säker infrastruktur. Pedalstråket är en del av detta och jag ser fram emot att det fylls med liv och rörelse, sa Christel Olsson under sitt invigningstal.

Förutom att Pedalstråket är en smidig och säker väg finns här gott om cykelparkeringar. I dagsläget finns här ett hundratal cykelställ och när hela projektet är klart kommer det finnas plats för cirka 3000 cyklister. Det kommer bland annat byggas ett garage med 1335 stycken cykelparkeringar.

FoTo: MÅRTEN EKBLAD