FILIP

KRANFÖRARE

BERÄTTA OM DITT JOBB
– Ja. Haha. Jag har flyttat saker från punkt a till punkt b från en höjd på runt 45 meter på Universitetskajen i ungefär 1.5 år. Kranen ser stor ut, men den är ganska låg faktiskt. Den högsta jag kört var 90 meter och användes vid en byggnation i anslutning till Mall of Scandinavia.

HUR SER EN ARBETSDAG UT FÖR DIG?
– Vi inleder alltid med ett morgonmöte där vi går igenom vad som ska hända under dagen. Efter morgonmötet går jag till kranen, det finns en hiss som går upp, men den får man inte åka om det blåser för mycket. Är det så klättrar jag. Första gången jag skulle göra det var hemsk. Den kranen var 80 meter. Då var jag inte kaxig, även om det är ganska skyddat inne i kranmasten. På vägen upp i kranen kollar jag så att allt ser rätt ut med säkerhetsanordningar och sådant. Väl uppe i hytten går jag igenom min säkerhetsrutin, det innebär bland annat att jag kontrollerar att lyftvajern ser bra ut, jag kollar oljenivåer och reglage. Efter det väntar jag på första lyftet.

HUR MÅNGA LYFT GÖR DU PÅ EN DAG?
– Det varierar. En gång hade jag två lyft på en hel vecka. Men det är ju väldigt ovanligt. På bygget här har det varit vinden som ställt till det om det inte blivit lyft. Kranarmen tar ju upp väldigt mycket vind, det påverkar naturligtvis förmågan att hålla stilla lasten.

TÄNKER DU ALDRIG ATT DU SKA VÄLTA?
– Näää.

DU HAR ETT ANSVARSFULLT JOBB, HUR UPPLEVER DU DET?
–Gör jag fel innebär det livsfara, jag kan också bli åtalad samtidigt som arbetet på en byggarbetsplats innebär mycket tidspress. Men det är viktigt att våga säga nej till fortsatt arbete om omständigheterna  något händer, även om pressen är stor. Det viktigt att tänka sig för hela tiden.  

GÅR MAN NER OCH ÄTER?
– Ja det gör man. Men kör man kran där man går på ackord, så kan det hända att man har med sig matlådan eller macka upp i hytten.
‍‍‍I riktigt höga kranar kan det finnas ett pentry, men det är ovanligt.

GÅR MAN NER OCH GÅR PÅ TOA?
– Ja det gör man absolut.

HUR STORT ÄR DET I HYTTEN?
– Kanske 2x3 meter ungefär. Där finns en förarfåtölj och plats för två personer att stå vid sidan.

LYSSNAR DU PÅ MUSIK OCH SÅNT?
– Inte ofta. Jag vill vara fokuserad på det jag gör. Ibland pratar jag i telefon.

BLIR DET INTE ENSAMT?
– Kanske lite. Det är kul att umgås med folk. Jag gillar att prata, men annars kommunicerar vi mycket med radio. Ibland är det riktigt roliga människor i andra änden, då är det kul!

GUNGAR DET NÄR DET BLÅSER?
– Inte i den här kranen. Den kan lyfta tungt och är låg, så det märks inte alls några rörelser av vinden. Men om det blåser mycket så kan det låta en del. Men om jag lyfter tungt och sedan firar loss, kan det hända att kranen slår tillbaka lite och gungar. Det kan kännas lite i magen.

HAR DU NÅGON BYGGDRÖM?
– Ja det var snack om att vi skulle vara med och bygga Tellus Tower i Stockholm, det hade varit roligt att få vara med som kranförare där.

VAD HAR DU I MATLÅDAN?
– Jag försöker äta sunt. Sallad och kyckling och liknande.

‍‍‍I

I dagarna har tornkranen på Universitetskajen
monterats ned. Under 1.5 år har kranförare Filip Juhlin varit
på hög höjd över bygget, för att ‍‍‍vara behjälplig med lyft.
Här berättar han om sitt arbete på byggplatsen.

I‍‍‍

I

NAMN: FILIP JUHLIN

BOR: PÅ ÖLAND, I TVETA.

‍‍‍ÅLDER‍‍‍: 30 ÅR.

FAMILJ: SAMBO OCH EN DOTTER.

UPPGIFT PÅ UNIVERSITETSKAJEN: TORNKRANFÖRARE.

ALARMSTREET‍‍‍
Ulrika Melin-Wahlin
Projektledare, copy, strateg
0761-74 33 53
ulrika@alarmstreet.se

KONTAKT‍‍‍

LARMGATAN 1, 353 32 KALMAR. 0480-560 80.
INGÅNG: SÖDRA LÅNGGATAN 2, 3TR

FoTo: JOACHIM‍‍‍ GRUSELL

DECEMBERMÖRKER

I

LNU i kvällsskrud. Ett nytt lärosäte växer fram.
Här ser vi labbet och huset VITA
som ingår i den Östra delen av bygget.‍‍‍

Linda Camara är arkitekt och operativ chef på Tengbom.
Hon är dessutom ansvarig arkitekt för Linnéuniversitetets östra del.
Så här säger hon om nya Linnéuniversitetet.‍‍‍

‍‍‍I

LINDA CAMARA

Från huvudentrén i hus Vita följer ett huvudstråk. Stråket har varierad bredd och får dagsljus uppifrån. I stråket leder trappor till plan 2. Huvudstråket kantas på båda sidor av fasader, på ena sidan är väggen av tegel, likt utvändig fasad, på andra sidan finns akustikpanel av trä. Huvudstråkets förläggning medger en naturlig och direkt anslutning till hus Culmen.  Byggnadens namn, Vita – betyder liv, livet som utforskas och beforskas. Livet som värnas, hållbarhet och ett grönt universitet.

FoTo: MÅRTEN EKBLAD


Alarmstreet